Работодателят си плаща за 3-те дни. Никаква корекция няма да правите.Човека си е в болничен, а защо не се плаща - може да направи жалба срещу отказа за изплащане. 
чл.25 ал.7 ЗДДС " Когато , преди да е възникнало дан. събитие по ал.2,3 и 4 , се извърши цялостно или частично авансово плащане по доставка , данъкът става изискуем при получаване на плащането, с изключение на получено плащане във връзка с ВОД. В тези случаи се приема ,че ДДС е включен в размера на извършеното плащане."
Авансът ще се приведе по силата на договор, няма да се пусне веднага фактура за него , но след като минат тези няколко месеца и се стигне до транспортирането на мобилната къща , тогава как ще се фактурира ..  Авансът следва да се отрази . Мисля как  и кога следва да се фактурира авансът, за да е с 0-ва  ставка  и да има основание за това - че е за ВОД.
Моля за разяснение относно следния казус. Ще се приведе аванс за изработка на мобилна къща , която ще се транспортира в Чехия. Как да се процедира при фактуриране на аванса, при положение ,че изработката ще почне най-рано през май , а евентуално данъчното събитие ще е през юни .   Според това,че срокът за издаване на фактура за ВОД , включително за аванс е не по-късно от 15-число на месеца, следващ месеца през който е възникнало данъчното събитие - как ще бъде фактурирането и на аванс и на извършената ВОД.